Blikopdepolder – het Groene hart
Het gebied tussen de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag wordt “het Groene Hart” genoemd. Een omgeving met veel groen, water en tal van recreatie mogelijkheden.
Ontstaan van het Groene Hart
Door de eeuwen heen is er een dikke natte veenlaag in dit gebied ontstaan. Door de geringe draagkracht van de grond was deze niet geschikt voor bebouwing, maar wel voor de landbouw en voor het winnen van turf. Omstreeks 1600/1700 zijn de steden om het Groene Hart ontstaan. Het tussen liggende gebied was onderdeel van het sterke verdedigingswerk de Hollandse Waterlinie.
Speeltuin van de Randstad
Nu wordt het Groene Hart gezien als de speeltuin van de Randstad. Het weidse en open landschap biedt als geen ander gebied de ruimte om te recreëren, ontspannen, overnachten en te genieten van de mooie natuur. Met de stedelijke druk om het Groene Hart is het beleid van de overheid er nu op gericht om het gebied open te houden en het gebied niet teveel te doorkruisen met wegen en spoorlijnen. Zodat de volgende generatie ook nog kan genieten van dit mooie stukje Holland.
Kamerik
In het Groene Hart ligt het dorp Kamerik. Het dorp is ontgonnen rond de 10e eeuw. De bisschop van Utrecht liet rond die tijd de eerste veengronden ontginnen. Zo is de Kamerikse wetering een van de eerste afwaterkanalen waar daarna de eerste lintbebouwing aan ontstaan is. Nu telt het dorp Kamerik ongeveer 3500 bewoners.